Erfbelasting besparen doe je zo.

16 augustus 2016nieuws

Door een testament op te stellen kun je regelen wie, wat, wanneer krijgt. Daardoor kun je erfbelasting besparen of zorgen dat belasting wordt uitgesteld. Zo werkt dat:

De hoogte van de erfbelasting die je erfgenamen moeten betalen hangt af van twee factoren:
1. Wie is de persoon die de erfenis krijgt? De belastingdienst kijkt dus niet naar wat jij in totaal nalaat, maar naar wat jij aan welke persoon nalaat.
2. Welk tarief moet een erfgenaam betalen?
Niet iedereen betaalt dezelfde erfbelasting. Goede doelen zijn bijvoorbeeld vrijgesteld. Echtgenoten en kinderen betalen een lager tarief dan neven en nichten. En echtgenoten krijgen een groter belastingvrij bedrag dan de kinderen.

Door een testament slim op te stellen kun je zorgen dat niemand meer betaalt dan nodig. Hieronder vind je twee voorbeelden:

1. Stel, je hebt geen echtgenoot of kinderen. Volgens de wet erven dan je ouders. Maar die hebben al meer geld dan zij kunnen opmaken. 

Als je ouders van je erven, betalen zij erfbelasting. En ze maken jouw erfenis niet op. Als zij op hun beurt overlijden, erven je broer en je zus van hen. Dan wordt er nogmaals erfbelasting over jouw erfenis betaald.
Het is soms dus slim om je ouders uit te sluiten van je erfenis. Dat voorkomt dat er twee keer erfbelasting wordt betaald over hetzelfde bedrag.

2. Stel, je hebt kinderen en kleinkinderen. Je kinderen hebben het financieel goed.

Als jouw kinderen van je erven betalen zij uiteraard erfbelasting over de nalatenschap. Als jouw kinderen overlijden erven jouw kleinkinderen op hun beurt de erfenis. Dan wordt er weer erfbelasting betaald. Met een testament kun je dat voorkomen door op te nemen dat je kleinkinderen direct een bedrag van jou erven. Over de eerste € 21.559 betalen zij geen erfbelasting.

Er zijn heel veel slimme manieren om erfbelasting te besparen. Je Netwerknotaris weet precies hoe je dat moet doen. 

Erfbelasting besparen doe je zo.

verder in het nieuws

Prinsjesdag 2022: dit zijn de belastingplannen voor 2023
20 september 2022nieuws

Prinsjesdag 2022: dit zijn de belastingplannen voor 2023

Vandaag is het Prinsjesdag. De troonrede is voorgelezen en de Miljoenennota en het Belastingplan 2023 zijn gepresenteerd. Hieronder worden een aantal belangrijke plannen voor je uitgelicht. Omdat de plannen nog...

lees verder >
Bedrijfsopvolgingsregeling enerzijds te streng, anderzijds kan het ook soberder
20 september 2022nieuws

Bedrijfsopvolgingsregeling enerzijds te streng, anderzijds kan het ook soberder

Er is politiek veel te doen over de bedrijfsopvolgingsregeling, deze regeling biedt onder meer belastingvoordelen voor de bedrijfsopvolger die een onderneming geschonken krijgt of erft. Professionals die ermee werken vinden...

lees verder >
Wat kunnen gewone stervelingen leren van de uitvaart van de Queen?
19 september 2022nieuws

Wat kunnen gewone stervelingen leren van de uitvaart van de Queen?

In de aanloop van de uitvaart van de Queen maken de prinsen William en Harry geen ruzie meer en lijken ze zich met elkaar te hebben verzoend. Volgens kenners speelt...

lees verder >
direct notariële hulp