nieuwe huwelijksregels

wanneer?

De nieuwe huwelijksregels zijn goedgekeurd door de Eerste Kamer. De nieuwe huwelijksregels zijn op 1 januari 2018 ingegaan. 

Tot de nieuwe huwelijksregels in zijn gegaan, golden nog de huidige regels. Dit betekent dat je zonder huwelijkse voorwaarden trouwt in gemeenschap van goederen waardoor je bij een scheiding alle bezittingen en schulden fifty-fifty deelt. Het maakt daarbij niet uit of jullie die bezittingen en schulden vóór of tijdens het huwelijk hebt gekregen. In sommige gevallen hoeven erfenissen en schenkingen niet gedeeld te worden.

 

nieuwe huwelijksregels

voor wie?

Voor stellen die trouwen nadat de nieuwe regels zijn ingegaan. Ben je al getrouwd? Dan gelden de nieuwe regels in principe niet voor jou.


nieuwe huwelijksregels

schenkingen en erfenissen

Met de nieuwe huwelijksregels hoeven erfenissen en schenkingen bij een scheiding niet meer te worden gedeeld. Het maakt daarbij niet uit of de erfenis of schenking voorafgaand of tijdens het huwelijk is gekregen.


nieuwe huwelijksregels

bedrijf

Voor veel ondernemers en hun partners is het ook met de nieuwe huwelijksregels nodig dat zij huwelijkse voorwaarden maken. Een schuldeiser van het bedrijf kan zich namelijk uiteindelijk op de gezamenlijke bezittingen verhalen. Een bedrijf dat tijdens het huwelijk wordt gestart, valt volgens de nieuwe huwelijksregels in de gemeenschap van goederen en moet bij scheiding worden gedeeld.


nieuwe huwelijksregels

pensioenen

De nieuwe huwelijksregels hebben geen gevolgen voor pensioenen. De wet gaat ervanuit dat je het ouderdomspensioen dat je tijdens het huwelijk opbouwt, bij scheiding fifty-fifty deelt. Als je dat niet wilt, kun je dat regelen in huwelijkse voorwaarden (voor of tijdens je huwelijk) of in een echtscheidingsconvenant (bij de scheiding).


We zijn al getrouwd, verandert er iets voor ons?
Wat moeten we delen als we gaan scheiden?
Wat is het verschil met samenwonen?

Het antwoord op deze en andere vragen lees je op deze site.

Wordt je vraag niet beantwoord? Stuur dan je vraag naar info@netwerknotarissen.nl

direct notariële hulp