Bijna 1 op de 5 kiest voor geregistreerd partnerschap

Bijna 1 op de 5 kiest voor geregistreerd partnerschap

25 augustus 2017

In 2016 werden iets meer huwelijken gesloten dan het jaar ervoor. Opvallend is dat steeds vaker wordt gekozen voor een geregistreerd partnerschap in plaats van een huwelijk. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Van de bijna 81 duizend koppels die in 2016 hun relatie officieel maakten, koos 19 procent voor het geregistreerd partnerschap. Tien jaar eerder was dat nog 9 procent.  

Juridisch gezien lijkt een geregistreerd partnerschap erg op een huwelijk. Een belangrijk verschil is dat als je wilt scheiden, geregistreerde partners daarvoor niet naar de rechter hoeven als de partners samen geen minderjarige kinderen hebben. Bij een huwelijk loopt de echtscheiding wel altijd via de rechter. 

Koppels die trouwen en vooraf geen huwelijkse voorwaarden bij de notaris maken, trouwen automatisch in gemeenschap van goederen. Hetzelfde geldt voor partners die een geregistreerd partnerschap aangaan. Alle bezittingen en schulden die in de gemeenschap vallen moet je bij einde van het huwelijk of bij het einde van het partnerschap fifty-fifty met elkaar delen. Wie dat niet wil kan vóór het huwelijk of het geregistreerd partnerschap bij de notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maken. Hierin kun je bijvoorbeeld afspreken dat ieder individueel eigenaar is en blijft van zijn of haar bezittingen. Dit lijkt misschien wat ‘koud’ maar het kan soms heel verstandig zijn.  

Het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft onderzoek gedaan naar huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden. Hieruit blijkt dat de afspraken tussen geregistreerd partners niet ‘kouder’ zijn dan tussen gehuwden. Het onderzoek gaat over de periode tussen 2004 en 2009. Nu het geregistreerd partnerschap sindsdien steeds populairder is geworden zijn wij benieuwd wat de uitkomst van dit onderzoek zou zijn uitgaande van de nieuwste cijfers. 

Wist je dat vanaf 2018 nieuwe huwelijksregels gelden? Deze gelden ook voor partners die vanaf die datum een geregistreerd partnerschap aangaan. Als je hier klikt, lees je meer over de nieuwe huwelijksregels.

Je kunt hier klikken om het nieuwsbericht van het CBS te lezen. 

Wist je dat vanaf 2018 nieuwe huwelijksregels gelden?

Deze gelden ook voor partners die vanaf die datum een geregistreerd partnerschap aangaan. Je Netwerknotaris vertelt je er graag meer over.