Nog steeds veel huizen onder water

Geplaatst op: vrijdag 2 oktober 2015

Morgen is de Open Huizen Dag. Het woningaanbod is gekrompen en de woningmarkt trekt in delen van het land weer aan. Toch zijn niet alle problemen op de woningmarkt opgelost, concludeert Netwerk Notarissen uit een steekproef naar overdachten van huizen. Van de huizen die op 1 oktober van eigenaar verwisselden staat namelijk 1 op de 4 ‘onder water’. “De woningmarkt gaat weer de goede kant op, maar er blijven nog knelpunten”, zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. In de maand augustus van vorig jaar stonden 1 op de 3 huizen onder water, bleek uit eerder onderzoek van Netwerk Notarissen. “Dat nog steeds zoveel verkopers geld bij moeten leggen is ondanks dat het er minder zijn dan vorig jaar, nog steeds een punt van zorg voor het herstel van de woningmarkt.”

Toename familieleningen

Ook concludeert Netwerk Notarissen dat de woningmarkt nog niet voor iedereen toegankelijk is. Banken hanteren nog steeds strenge eisen waardoor huizenkopers op zoek gaan naar alternatieve financiering, zoals het lenen van familie.
De notarissen uit de steekproef zien de afgelopen drie jaar een toename van de familieleningen. Van der Geld: “Als banken nog steeds niet voor de hele koopsom over de brug willen komen gaan kopers op zoek naar alternatieven. Ouders krijgen op hun spaargeld weinig rente dus is het lenen aan kinderen een aantrekkelijke optie.”

Lening van ouders

Uit de steekproef blijkt dat 11% van de huizenkopers eigen geld meebrengt, of geld leent van de ouders. Als de kopers van de ouders lenen gaat het gemiddeld om een bedrag van 100.667 euro. Van der Geld: “Vorig jaar kon er nog 100.000 euro belastingvrij worden geschonken voor de koop van een woning. Nu zien we dat huizenkopers nagenoeg hetzelfde bedrag lenen van de ouders.” Bij het lenen van geld van de ouders adviseert Van der Geld niet over één nacht ijs te gaan: “Je moet niet alleen op fiscale complicaties bedacht zijn maar ook op het effect in de familie. Hoe zit het bijvoorbeeld met de lening als de ouders overlijden?”
Op 1 januari 2017 wordt de eigenwoningschenking uit 2014 waarmee je iemand 100.000 euro belastingvrij kan schenken voor de eigen woning, opnieuw ingevoerd. Netwerk Notarissen is positief over deze schenking maar vindt het niet logisch dat de schenking alleen gedaan mag worden aan een begunstigde die nog geen veertig jaar oud is. Op dit moment wordt over het belastingplan waarin deze herinvoering van de eigenwoningschenking is geregeld, gediscussieerd in de Tweede Kamer.