Belastingen moeten moderner en makkelijker

Geplaatst op: maandag 31 augustus 2015

Toen bekend werd dat er een belastingherziening aan zat te komen hebben de beroepsorganisatie KNB, de EPN (estate planners in het notariaat) en Netwerk Notarissen de hoofden bij elkaar gestoken. Vanuit de praktijk blijkt namelijk dat belastingen moderner en makkelijker moeten worden. Daarom zijn verschillende knelpunten verzameld en vastgelegd in een manifest. Dit manifest is nu aangeboden aan de politiek.
 
In dit manifest worden verschillende voorstellen gedaan. Lucienne van de Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen, is een van de bedenkers van die voorstellen. “In onze notarispraktijk lopen we steeds aan tegen ingewikkelde regels of regels die verouderd zijn”. Dat de regels ingewikkeld zijn, blijkt in de praktijk van scheidende huiseigenaren. Scheidende stellen met een aflossingsvrije hypotheek zijn na de scheiding vaak duurder uit. Dankzij de huidige ingewikkelde belastingregels. Van der Geld: “Vaak blijft een van de exen in het huis wonen. Deze neemt dan de hypotheek helemaal over. Om over de hele hypotheek aftrek te blijven houden, moet de helft van een aflossingsvrije lening worden omgezet in een annuïteitenhypotheek. Daarmee is de ex-partner dus duurder uit dan toen ze nog met z’n tweeën eigenaar van het huis waren.”
 
Waar het moderner moet met de belastingen is vooral de vrijstellingen voor de voor de erfbelasting. “De wet deelt grote vrijstellingen uit aan de echtgenoot en samenwonende partner en kinderen. Maar we zien, zeker ook in de toekomst, een groot aantal singles en LAT-ers. Zij willen ook graag een deel van hun erfenis belastingvrij laten overgaan. En terecht: waarom wel als je getrouwd bent maar niet als je al jaren een partner hebt die ergens anders woont of je erfenis aan een goede vriend wilt nalaten,” zegt Van der Geld.
 
Omdat de 100.000-euro-schenking voor de woning in 2014 zo’n succes was stellen de organisaties in het manifest voor dergelijke vrijstellingen voor schenkingen in de wet op te nemen. Bijvoorbeeld een schenking om iemands huis te verduurzamen. “We hebben uitgerekend dat een gemiddelde woning voor zo’n 20.000 euro groen kan worden gemaakt.” Iedere Nederlander zou daarom 20.000 euro belastingvrij aan een andere Nederlander moeten kunnen schenken zodat de woningen in Nederland groener worden. Een ander voorstel is de vrijstelling voor het schenken aan een student die daarmee zijn studie kan bekostigen. “We noemen dat crowdfunding voor de kenniseconomie. Door het sociale leenstelsel moeten studenten een deel van hun studie op andere wijze financieren. Er zijn mensen bereid, zeker als dat belastingvrij is, geld bij te dragen.”