Onderzoek gewenst naar drones in burenruzies en vechtscheidingen

Geplaatst op: dinsdag 3 maart 2015

Gisteren verscheen het rapport ‘Het gebruik van drones’, dat in opdracht van het WODC, naar aanleiding van Kamervragen, is opgemaakt. Bij de aanbieding laat het kabinet laat de Tweede Kamer per brief weten vanaf 1 juli politie en brandweer meer mogelijkheden krijgen om drones te gebruiken bij hulpverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde. De bescherming van privacy en het gebruik van drones voor recreatief gebruik behoeft nog meer onderzoek, schrijft het kabinet. Netwerk Notarissen roept het kabinet op om daarbij vooral ook te kijken naar drones die als ‘wapen’ in burenruzies en bij echtscheidingen kunnen worden ingezet. De regelgeving rondom drones geldt vooral in de verhouding tussen de overheid en burgers. Het is wenselijk om te bekijken of de bestaande regelgeving ook voldoet in de verhouding tussen burgers onderling.

Op woensdag 4 maart besteedde Dagblad Metro aandacht aan de oproep van Netwerk Notarissen: "De drone-industrie staat al jaren te trappelen van ongeduld om meer te mogen vliegen. Maar Netwerk Notarissen waarschuwt om goed te onderzoeken hoe drones kunnen worden ingezet bij het uitvechten van burenruzies en bij echtscheidingen.

Er zijn regels in de wet die de verhouding tussen buren regelt. Zo mag je overhangende takken over jouw perceel na waarschuwing van de buren snoeien. „Zulke regels zijn er niet voor drones. Het is nu nog niet duidelijk hoe je buren moet aanpakken als zij met een drone boven mijn perceel vliegen en foto’s van mij en mijn familie maken”, zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen.
Het kabinet schrijft zelf ook dat de regels rond privacy en het recreatief gebruik van drones verder onderzocht moeten worden. Om het zekere voor het onzekere te nemen zou een verbod op vliegen boven andermans tuin en huis een hoop onduidelijkheid kunnen schelen denken de juristen.
„Als niet duidelijk is wat er nu precies verboden is aan het gebruik van drones kunnen zich ook in vechtscheidingen onaangename zaken voordoen. Bijvoorbeeld dat in het kader van alimentatiebetaling de betalende ex wil bewijzen dat hij geen alimentatie meer hoeft te betalen omdat zijn ex inmiddels samenwoont met een nieuwe partner. Deze kan in de verleiding komen het bewijs te leveren met een aantal vluchten rondom de woning van de partner met een drone die is uitgerust met een camera”, waarschuwt Van der Geld."

Diezelfde dag was in standpunt.nl de stelling: drones zijn een gevaar voor de privacy. Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen, was in de studio om de stelling te verdedigen. Door hier te klikken kun je het item terugluisteren. Er zijn 1337 stemmen uitgebracht: 76% van de stemmers was het eens met de stelling.