Nu meer tijd om met eigenwoningschenking af te lossen op hypotheekschuld

Geplaatst op: maandag 15 december 2014

Bij de behandeling van het Belastingplan 2015 vroegen Kamerleden aan staatssecretaris Wiebes hoe tegen het aflopen van de 100.000-euro-vrijstelling de aflossing op de hypotheek met geschonken geld wordt beoordeeld. Volgens de staatssecretaris is het onvoldoende dat het geld is overgemaakt naar de bank. De bank moet namelijk daarnaast uiterlijk op 31 december 2014 de aflossing in de administratie hebben verwerkt. Reden voor Netwerk Notarissen om voor haar cliënten in beeld te brengen hoe lang de banken erover doen om de aflossing te verwerken. Uit een rondgang langs dertien banken bleek dat bij sommige banken al vóór 1 december de aflossing aangekondigd had moeten worden en aflossing met een schenking inmiddels niet meer mogelijk was.

Dit nieuws brachten wij met RTL Nieuws naar buiten. Daarop volgden verschillende publicaties in de media zoals in De Telegraaf, De Volkskrant en het NPO-Radio 1-programma ‘De Ochtend . Een aantal banken zegden daarop toe hun termijnen te versoepelen. In de Tweede Kamer bleef het nieuws niet onopgemerkt. Kamerleden vroegen minister Dijsselbloem naar het beleid van de banken. Volgens de minister moeten de banken nu ''even bijschakelen'' en waar mogelijk extra capaciteit inzetten.

De termijnen van een aantal banken om nog dit jaar de aflossing te administreren zijn nu versoepeld. Het is aan te bevelen om eerst contact op te nemen met de bank om te vragen of zij de aflossing nog kunnen verwerken en welke stukken er vóór het overmaken van het geld moeten worden ingeleverd. Ook als de bank via de website aangeeft geen aflossingen meer te verwerken, kan het raadzaam zijn contact op te nemen. In de praktijk blijkt dat banken in individuele gevallen bereid kunnen zijn de aflossing alsnog te accepteren en tijdig te verwerken.

Daarnaast is het verstandig de schenking vast te leggen in een akte bij de Netwerknotaris. Deze kan een clausule opnemen in de akte waarmee de schenking wordt teruggedraaid als de aflossing niet tijdig is verwerkt. Hiermee voorkom je dat de ontvanger van de schenking toch schenkbelasting moet betalen.

Als u hier klikt kunt u het radio-item bij De Ochtend terugluisteren.