Eindejaarspeiling: 38% Nederlanders heeft geen contact meer met familieleden

Geplaatst op: dinsdag 9 december 2014

Eindejaarspeiling Netwerk Notarissen naar familiebanden: 83% Nederlanders viert kerst met familie

38% van de Nederlanders heeft geen contact met een of meer familieleden. Vooral met broers en zussen is geen contact; gemiddeld zo'n 12 jaar al niet meer. Dat blijkt uit de jaarlijkse eindejaarspeiling naar familiebanden van Netwerk Notarissen. "We zien in onze praktijk dat de familiebanden steeds losser worden. Voor de tweede achtervolgende keer zien we dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders geen contact meer heeft met familieleden. Geen contact meer met neven en nichten zou je verwachten, maar we zien juist verbroken contacten binnen het gezin," zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen.

In de peiling onder ruim 800 Nederlanders werd ook gevraagd naar de bereidheid de ouders in huis te nemen in het kader van mantelzorg en of er geld van de familie is geleend.

Ruzie aan het kerstdiner?
Uit de peiling blijkt dat 83% van de Nederlanders kerst met familie viert. Maar niet alle familieleden schuiven aan bij het kerstdiner: 38% heeft namelijk geen contact meer met een of meer familieleden. Gemiddeld hebben zij al 12 jaar geen contact meer met die familieleden. Vooral met broers en zussen (67%) is het contact verbroken. In de meeste gevallen is er een ruzie geweest (48%) of is het gezin uit elkaar gevallen nadat beide ouders zijn overleden (17%). Ruim 20% van de ouders heeft geen contact met een of meer kinderen en/of kleinkinderen. Van der Geld herkent de cijfers in de praktijk: "We zien bij de afwikkeling van erfenissen dat contacten in de familie vaak stroef verlopen. Daar zit vaak een hele geschiedenis aan vast."
Aan het kerstdiner worden maar weinig toezeggingen gedaan voor samenwonen in het kader van mantelzorg: 8% is bereid de ouders in huis te nemen.

Familie en financiën
Ruim 20% van de Nederlanders heeft geld geleend van of aan familie. 32% van de kinderen weet hoe de financiële situatie van hun ouders is en 21% weet dat hun ouders schulden hebben. Van broers en zussen is de financiële situatie evenmin goed bekend: 28% weet hoe de financiële situatie van broers/zussen is en 23% weet dat hun broers of zussen schulden hebben. “De onbekendheid van de financiële situatie van familieleden kan vervelende gevolgen hebben bij het afwikkelen van een erfenis”, aldus Van der Geld.

Erfenissen
Als iemand ongetrouwd en kinderloos overlijdt en geen testament heeft, krijgen ouders, broers en zussen de erfenis. Dat is zo in de wet geregeld. Uit de peiling blijkt dat er een grote kans is dat familieleden erven met wie geen contact meer was. “We zien dat de stap om iemand te onterven in een testament best groot is. Het voelt voor mensen ook definitief, alsof ze de hoop opgeven dat het ooit weer goedkomt,” zegt Lucienne van der Geld. “Veel mensen zijn zich daar niet zo van bewust. Ook niet van de situatie dat het hele gezin kan overlijden waardoor broers en zussen toch nog in beeld komen als erfgenamen.”

Uit de peiling ziet Netwerk Notarissen verschillende aanwijzingen dat het belangrijk is niet zonder meer een erfenis te accepteren. Als de financiële positie niet goed bekend is bij de erfgenamen is beneficiair aanvaarden aan te raden. Eerder adviseerde Netwerk Notarissen in samenwerking met het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen de wet aan te passen om meer bescherming te bieden aan erfgenamen tegen schulderfenissen.