Netwerk Notarissen introduceert sociale media clausule voor partners die gaan trouwen of samenwonen

Geplaatst op: donderdag 25 september 2014

VOORKOMEN VAN ONLINE MODDERGOOIEN NA EINDE VAN JE RELATIE

Je online reputatie wordt steeds belangrijker. Steeds meer werkgevers houden hun (toekomstige) werknemers op de sociale media in de gaten. Na een scheiding wordt de ruzie vaak online verder gezet. Vanaf vandaag bieden Netwerk Notarissen hun klanten bij het maken van een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden een sociale media clausule aan. Hiermee kan online moddergooien en het publiceren van een naakselfie van de ex worden voorkomen. De sociale mediaclausule kan ook in een echtscheidingsconvenant worden opgenomen.

Intieme informatie
Bijna 9 op de 10 Nederlanders maken gebruik van social media. Logisch dat de sociale media in scheidingszaken een grotere rol gaan spelen, zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. "Zaken die een ex over je via de sociale media publiceert kunnen een enorme impact hebben. Je kunt er persoonlijk én zakelijk aan kapot gaan: online reputatieschade moeten we niet onderschatten." In rechtszaken spelen op sociale media gepubliceerde zaken al vaker een rol. Van der Geld: "Als je ex eenmaal de vuile was online heeft gehangen, dan is het ontzettend moeilijk die te laten verdwijnen". Nu zijn mensen aangewezen op het 'recht om vergeten te worden' of een gang naar de rechter. Eind 2012 kreeg een ex-partner van de rechter voor één jaar lang een verbod op het hebben van een profiel op de sociale media omdat hij weigerde beledigende teksten over zijn ex te verwijderen.

Clausule in je contract
In huwelijkscontracten van sterren staan afspraken over wat er wel en niet na een scheiding met de media gedeeld mag worden. Omdat bijna iedereen online is, is zo'n afspraak niet alleen meer voor sterren noodzakelijk, meent Van der Geld, maar ook voor 'gewone' Nederlanders. Met je partner deel je allerlei zaken die je liever niet terugleest op de sociale media. Omdat voorkomen beter is dan genezen bieden Netwerk Notarissen vanaf vandaag de sociale media clausule aan. Stellen die gaan samenwonen of trouwen of op het punt staan te gaan scheiden kunnen bij Netwerk Notarissen zo'n clausule in hun contract laten opnemen. "Met de sociale media clausule regel je onder meer dat je over elkaar geen intieme informatie prijsgeeft en dat je geen whatsapp berichten, naakselfies enzo op sociale media publiceert", legt Lucienne van der Geld, bedenker van de clausule, uit. In arbeidscontracten staat ook steeds vaker een sociale media clausule, dus waarom niet in partnercontracten vroeg Van der Geld zich af. "Wij willen dat partners zich bewust worden van de kwetsbaarheid van hun online reputatie na een scheiding."
Het is ook mogelijk om op een eenvoudige manier de clausule toe te voegen aan reeds bestaande huwelijks- of samenlevingscontracten.

Overtreedt een ex de in de sociale media clausule gemaakte afspraken dan moet hij/zij aan de ander een flinke boete betalen.
Eerder introduceerde Netwerk Notarissen in Nederland de sociale media executeur die na je overlijden je online erfenis regelt.

Over Netwerk Notarissen www.netwerknotarissen.nl
Netwerk Notarissen is een organisatie van 150 notariskantoren in Nederland met bijna 600 juristen die door samen te werken mensen op de kruispunten van hun leven samen beter van dienst willen zijn. Zij vormen samen een denktank voor de veranderende maatschappij.
Contactpersoon voor dit onderwerp is mr. Lucienne van der Geld (juridisch directeur Netwerk Notarissen en docent relatierecht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen) via telefoonnummer 06 - 22 90 55 52 of per e-mail geld@nnco.nl en drs. Robert Coster (communicatiemanager van Netwerk Notarissen) via telefoonnummer 06 - 81 34 83 16 of per e-mail coster@nnco.nl.