Herstel woningmarkt te broos om aflopen schenkingsvrijstelling aan te kunnen

Geplaatst op: dinsdag 12 augustus 2014

Netwerk Notarissen bepleit bij staatssecretaris Wiebes verlenging van de eigenwoningschenking


Netwerk Notarissen heeft gisteren aan staatssecretaris Wiebes van Financiën een brief geschreven met aanbevelingen voor het Belastingplan 2015. Het kennisnetwerk bepleit onder meer verlenging van de eigenwoningschenking die zonder ingrijpen op 1 januari 2015 afloopt. Aanleiding hiervoor zijn de resultaten uit een recente steekproef van Netwerk Notarissen waaruit blijkt ruim 45% van de kopers op dit moment starter zijn. "Zij hebben geen huis te verkopen en bovendien worden starters veelal gesubsidieerd door de ouders met de eigenwoningschenking en/of een lening", zegt juridisch directeur Lucienne van der Geld. "Dit zijn aanwijzingen voor een broos herstel van de woningmarkt waar nu 1 op de 3 huizen die verkocht worden 'onder water' staan."

Eigenwoningschenking

Netwerk Notarissen stelt de staatssecretaris voor om de schenkingvrijstelling nog met één jaar te verlengen. "Wij zien in de praktijk dat ouders al hun kinderen gelijk willen behandelen. Maar in veel gezinnen zijn de jongste kinderen dit jaar nog niet aan een eigen woning toe. Bijvoorbeeld omdat ze nog studeren of op zoek zijn naar een baan," zegt Lucienne van der Geld. Uit onderzoek van Netwerk Notarissen blijkt dat schenkende ouders in 4 van de 5 gevallen de schenking aan alle kinderen doen.
Daarnaast zien de notarissen dat nog niet in alle delen van Nederland het vertrouwen in de woningmarkt dusdanig is dat starters de stap nemen om over te gaan tot een koop van een woning.

Aflossen op de hypotheek

In mei van dit jaar deed Netwerk Notarissen bij een aantal aangesloten kantoren onderzoek naar hoe de kinderen die van hun ouders een eigenwoningschenking krijgen, het geld besteden. Ruim 45% van de kinderen gebruikt de schenking om af te lossen op de hypotheek. Ook wordt de eigenwoningschenking gebruikt om eerdere leningen die de ouders hun kinderen deden om te zetten in een schenking. Het gemiddelde bedrag dat wordt geschonken in ruim 60.000 euro; per schenking kan 100.000 euro belastingvrij worden geschonken. De afgelopen weken zien de notarissen het aantal keren dat de schenking wordt gebruikt om een huis te kopen toenemen.

Andere aandachtspunten voor Wiebes

In de brief aan staatssecretaris Wiebes noemt Netwerk Notarissen nog een aantal andere aandachtspunten die volgens de notarissen in beleid voor 2015 omgezet zouden moeten worden. "Wij roepen de staatssecretaris op om in overleg met minister Blok wat te doen aan de hypotheekregels voor mensen die gaan scheiden. We zien namelijk dat het door de nieuwe hypotheekregels voor mensen die gaan scheiden ervoor zorgen dat ze gedwongen zijn hun huis dat onder water staat te verkopen omdat een van hen het niet kan betalen om er alleen te blijven wonen."
Andere punten waarvoor de notarissen aandacht vragen zijn:

  • uitbreiding van de vrijstelling voor het erven van degene aan wie je mantelzorg verleent;
  • fiscale duidelijkheid voor ondernemers die hun bedrijfsopvolging gaan regelen;
  • ouders en kinderen die in het kader van mantelzorg samenwonen worden vaak hetzelfde behandeld als samenwonende levenspartners, wat een onbedoeld effect heeft en nadelig voor deze groep uitpakt.