Woningmarkt nog niet uit het slop

Geplaatst op: vrijdag 1 augustus 2014

Netwerk Notarissen: 1 op de 3 overgedragen huizen staat onder water

Er zijn steeds meer optimistische geluiden over de woningmarkt: de prijzen dalen niet meer en er wordt meer verkocht. Dit is echter niet het hele verhaal, zegt  Netwerk Notarissen. Het landelijke netwerk van 150 notariskantoren deed een steekproef naar de overdrachten van huizen. Uit die steekproef blijkt dat 1 op de 3 huizen die van eigenaar wisselt 'onder water' staat. "De problemen waarmee de woningmarkt nog steeds kampt, worden onvoldoende onderkend" meent Lucienne van der Geld, juridisch directeur bij Netwerk Notarissen. "In onze steekproef zie je ook dat ruim 45% van de kopers starter is. Zij hebben geen huis te verkopen waardoor er weinig doorstroming is”. Minister Blok zei kortgeleden nog dat we het dieptepunt in de woningmarkt 'duidelijk achter ons hebben liggen'.

Steekproef

Uit een recente steekproef onder dertig van de bij Netwerk Notarissen aangesloten notariskantoren naar de lopende overdrachten blijkt dat 1 op de 3 huizen die bij de notaris worden overgedragen onder water staat. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de verkoopprijs van het huis en de verkoper geld moet bijleggen op het huis. Meer dan 75% van de verkopers met een huis onder water moet het eigen spaargeld aanspreken bij de overdracht van hun huis. Daarnaast wordt er bijgesprongen door ouders, die geld lenen of schenken, of wordt er extra geld geleend bij de bank.
In de steekproef werd ook gekeken naar de kopers: hebben zij zelf een huis te verkopen? In ruim 45% was de koper een starter op de woningmarkt en had dus geen eigen huis te verkopen.

Scheiding

Er staan in Nederland meer 1,4 miljoen huizen onder water."Je krijgt pas natte voeten van een huis onder water als je móet verkopen." Van der Geld noemt als voorbeeld scheidende stellen die door hun scheiding 'gedwongen' zijn te verkopen op een ongunstig moment. In de steekproef bleek dat het in 1 op de 4 lopende overdrachten van woningen om een scheiding waarvan het in 50% om een huis onder water gaat. "Scheidende mensen kunnen niet afwachten tot de woningmarkt aantrekt. Vaak is door financiële redenen voor een van beiden niet mogelijk in het huis te blijven wonen." Dat vanaf 1 januari 2013 de hypotheekregels gewijzigd zijn, maakt het er niet makkelijker op. "Scheidenden hebben last van de nieuwe hypotheekregels. Dat hebben VEH en de Consumentenbond onder de aandacht van de minister gebracht maar Blok vindt het onnodig de regels aan te passen".

Dieptepunt?

Minister Blok reageerde onlangs nog positief op de NVM-kwartaalcijfers door te stellen dat het dieptepunt van de woningmarktcrisis 'duidelijk achter ons ligt'. Gezien de uitkomsten van de steekproef is Netwerk Notarissen verrast met deze conclusie. "Dat er meer woningen worden verkocht en de prijzen stabiliseren, wil nog niet zeggen dat de crisis achter ons ligt. Je moet ook  kijken naar de financiële positie van verkoper én koper," zegt Lucienne van der Geld. Volgens haar laat de steekproef zien dat er eerst gedegen onderzoek moeten worden gedaan naar de woningmarkt om conclusies te kunnen trekken.
Op 21 juli maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat er in het eerste half jaar van 2014 63.037 woningen van eigenaar wisselden. Als de steekproef van Netwerk Notarissen representatief blijkt te zijn, dan moesten bijna 20.000 verkopers geld toeleggen op de verkoop van hun woning.