Te veel onzekerheid voor ouders en kinderen met samenwoonplannen

Geplaatst op: donderdag 3 juli 2014

Samenwoonplannen ouders en kinderen op lange baan

Een op de tien Nederlanders vindt dat kinderen hun ouders in huis zouden moeten nemen om hen te helpen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de statistiek dat deze week bekend werd gemaakt. Maar voor samenwonende ouders en kinderen is het een politiek spannende week. Dinsdag werd in de Eerste Kamer de mantelzorgboete nog niet definitief naar de prullenbak verwezen. Donderdag is er een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Klijnsma over de AOW en twee woningen. "Er is veel onzekerheid die het door het kabinet gewenste langer thuis wonen met hulp van de kinderen juist niet stimuleert," zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. De notarissen krijgen veel vragen van ouders en kinderen met plannen om bij elkaar te gaan wonen maar zien ook veel van die plannen afketsen op onzekerheid en de fiscale en financiële knelpunten.

Zoon vaker mantelzorger
In 2013 waren er volgens het CBS 144 duizend huishoudens waarin een of meer volwassen kinderen samenwonen met een of beide ouders van 65 jaar of ouder. Het gaat veel vaker om een zoon dan een dochter die de woning deelt met ouders. In Limburg komt het bij elkaar wonen van ouders op leeftijd met volwassen kinderen wat meer voor dan in andere provincies. Gerelateerd aan het aantal inwoners van 18 tot 70 jaar in die provincie gaat het om 1,6 procent. In Flevoland ligt het aandeel het laagst, 0,9 procent.

Mantelzorgboete
Ouders en kinderen die in verband met (toekomstige) mantelzorg gaan samenwonen lopen tegen allerlei praktische en financiële problemen aan. Bijvoorbeeld de mantelzorgboete, fiscale problemen of gedoe met de gemeente. Deze week staat de AOW politiek centraal. Dinsdag werd in de Eerste Kamer gestemd over een motie om de mantelzorgboete definitief van de politieke agenda te laten verdwijnen maar deze motie haalde het niet. De Eerste Kamer was in meerderheid tevreden met het uitstel van één jaar en een toezegging van staatssecretaris Klijnsma dat er een onderzoek komt.

Netwerk Notarissen deed in april een scan van wetten en regels waarmee bij elkaar wonende ouders en kinderen te maken krijgen als zij gaan samenwonen. Er blijken veel financiële en fiscale knelpunten. Bovendien zijn de wetten niet op elkaar afgestemd. Tweedekamerlid Pieter Omtzigt diende daarom in verband met het debat van donderdag 3 juli een motie in waarin hij de regering verzoekt de knelpunten voor het einde van het jaar aan de Kamer mede te delen.

Afhaken
Uit de quick scan van de wetten waarmee mantelzorgers voor hun financiën mee te maken krijgen blijkt dat de mantelzorger verdwaalt in een oerwoud van regels. “Als de ouders en kinderen denken voor een goede oplossing te hebben gekozen is er altijd een venijnige adder onder het gras", zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen. De resultaten van de quick scan werden opgenomen in een nota. Conclusie van de nota is dat er snel een visie moet komen op wat samenwonen van ouders en kinderen voor hen financieel betekent. "Nu staan maatregelen allemaal in verschillende wetten verspreid. Er zijn te veel en te ingewikkelde regels. Daardoor zien we al mensen afhaken in hun plannen met hun kinderen te gaan samenwonen."

De nota van Netwerk Notarissen kun je downloaden door hier te klikken.