Aangekondigde maatregelen mantelzorg onvoldoende

Geplaatst op: maandag 9 juni 2014

Op 4 juni heeft het kabinet haar transitieagenda Langer zelfstandig wonen aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierin worden maatregelen  aangekondigd die langer zelfstandig wonen voor ouderen moet stimuleren. Netwerk Notarissen vindt de agenda incompleet en niet aansluitend op de praktijk van bij elkaar wonenden ouders en kinderen in het kader van (toekomstige) mantelzorg. "Het kabinet lijkt niet te weten dat ouders en kinderen vaak ervoor kiezen om in één huis bij elkaar te gaan wonen. En als er al voor een mantelzorgwoning in de tuin wordt gekozen, wat nu vergunningvrij kan, wat betekent dat voor de gemeentelijke belastingen?" zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen.

Mantelzorgboete
Netwerk Notarissen trok op 9 april aan de bel: uit een rondgang langs 50 gemeenten bleek dat er obstakels zijn als ouders en kinderen bij elkaar willen gaan wonen in verband met (toekomstige) zorg. In de transitieagenda wordt deze rondgang vermeldt maar het kabinet doet er verder weinig aan, vindt Netwerk Notarissen. "Daarbij: gemeentelijke obstakels zijn niet het enige waarmee mantelzorgers en de zorgbehoevenden mee te maken krijgen. Er zijn ook fiscale en financiële gevolgen. Het kabinet stelt de mantelzorgboete wel voor één jaar uit, maar het is onduidelijk of dit ook afstel betekent" zegt Lucienne van der Geld. Eerder wezen de notarissen al erop dat zij in de praktijk zien dat ouders en kinderen juist bij elkaar gaan wonen als er nog geen acute zorgbehoefte is. Van der Geld: "Ouders en kinderen stappen dan vanuit gelijkwaardigheid in hun nieuwe woonoplossing. Bovendien zien we vaak de afspraak dat opa en oma de kleinkinderen na school opvangen, als het ware in ruil voor de toekomstige zorg."

Netwerk Notarissen maakte in april een quick scan van de wetten waar samenwonende ouders en kinderen mee te maken krijgen. Hieruit bleek dat een holistische visie op samenwonende ouders en kinderen dringend gewenst is.