Vandaag op voorpagina AD: 'Tienduizenden ouders royaal voor de kinderen'

Geplaatst op: woensdag 16 april 2014

De eigenwoningschenking van 100.000 euro die dit jaar belastingvrij mag worden gedaan is populair. In de eerste maanden waarin de schenking mogelijk was, constateerden we al dat velen naar onze notariskantoren kwamen voor advies en het laten vastleggen van de  schenking.

Voor de eigenwoningschenking is geen familierelatie vereist tussen de schenker en de begunstigde. Iedereen mag een ander maximaal 100.000 euro belastingvrij schenken als die ander het geld in de eigen woning steekt. Door bijvoorbeeld een huis te kopen, af te lossen op de hypotheek of er een verbouwing mee te financieren.

In de praktijk zien we dat de eigenwoningschenking vooral populair is omdat ouders er voor hun kinderen erfbelasting mee besparen. Maar ook dat ze met de schenking hun vermogen verkleinen zodat ze in de toekomst minder AWBZ-premie betalen. In het AD zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen dan ook 'het mes snijdt aan twee kanten'. Ook zien we zo nu en dan dat ouders die bij hun kinderen gaan inwonen gebruik maken van deze schenking om zo de verbouwing van het huis te kunnen betalen.

Meer weten over dit onderwerp? In onderstaande online publicatie leest u meer.