100.000 euro belastingvrij schenken vanaf 2014. Brief aan minister Dijsselbloem.

Geplaatst op: woensdag 28 augustus 2013

Gisteren werd bekend dat het kabinet plannen heeft om in 2014 een schenking van 100.000 euro belastingvrij te maken. De schenking moet in de eigen woning worden gestoken. Je kunt met het belastingvrije bedrag een huis kopen, op de hypotheek aflossen of het huis verbouwen. Netwerk Notarissen heeft in reactie op dit bericht een brief gestuurd aan de minister van Financiën. Het schenken van zo'n groot bedrag moet worden vastgelegd in een notariële akte, stellen Netwerk Notarissen.

Het gaat om een heel groot belastingvrij bedrag en eenmaal 100.000 euro geschonken kan die schenking niet meer ongedaan gemaakt worden. Als de schenker het bedrag later nodig heeft als oudedagsvoorziening, is er geen weg meer terug. Eenmaal gegeven blijft gegeven. De notaris kan in een schenkingsakte regelen dat een schenking (onder voorwaarden) terug moet naar de schenker als deze later door de schenking in financiële problemen zou komen.

Ook zijn er andere belangrijke zaken bij de schenking die in het oog gehouden moeten worden. Bijvoorbeeld als de schenking aan een stel wordt gedaan. Wat moet er met de schenking gebeuren als dat stel uit elkaar gaat en het huis verkocht wordt? En, als het gaat om ouders die aan een van hun kinderen een schenking doen, hoe voorkom je scheve gezichten bij de andere kinderen na zo'n grote schenking aan een van hen?

Netwerk Notarissen vinden ook belangrijk dat de fiscale kant van het verhaal niet vergeten wordt. De schenking van 100.000 euro wordt dan wel belastingvrij; over dat deel van de financiering van de woning is er geen hypotheekrenteaftrek. En bij het kopen van een nieuwe woning moet de 100.000 euro worden 'meegenomen'.

Redenen genoeg voor Netwerk Notarissen om te pleiten bij minister Dijsselbloem om deze grote schenking in 2014 bij de notaris te laten vastleggen.